Buhar Kazanı Tesisatı

Buhar santralleri ısıyı açığa çıkarması, mekanik enerji olarak tüm alanlarda kullanılması sunduğumuz hizmetle mümkün hale gelmektedir. Buhar santralleri ve tesisatları amaca uygun buhar kazanları ile oluşturulmaktadır. Bölgenin hangi kazana ihtiyaç duyması, bizler için fazlasıyla önemlidir. Tüm bunlara değer vererek, buhar kazanı tesisatı işlemlerini gerçekleştirmemiz; müşterilerimizin sistemden maksimum düzeyde verim almasına sebebiyet vermektedir. PALGAZ A.Ş. sanayi yetkili firmamız her kapasitede buhar kazanları için doğalgaz tesisatlarını projelendirip döşeyebilmektedir.

Buhar kazanı tesisatı

Duruma göre iki veya üç geçişli kazan kullanılacaktır. Üç geçişli kazan, daha fazla enerjiye ve ısıya ihtiyaç duyan alanlarda kullanılmaktadır. Daha az enerjiye ihtiyaç duyan alanlar için ise iki geçişli kazanın kullanılması yeterli olacaktır. Hangi kazanın, sisteme entegre edilmesi tarafımızca yapılan analizlerle belirlenmektedir. Yakıt cinsine, çalışma basıncına ve birçok hususa göre kazanlar sınıflandırılır. Sınıflandırma konusunda fazlasıyla tecrübe sahibi olduğumuz için amaca uygun olan kazanlarla buhar kazanı tesisatı oluşturmakta ve en iyi şekilde verim alınmasına sebebiyet vererek, müşteri memnuniyetini sağlamaktayız.

Buhar Kazanları

Buhar kazanları; katı, sıvı ya da gaz bir yakıtın yakılması sonucu veya elektrik / nükleer enerji kaynağı kullanılarak sudan yeterli sıcaklık, basınç ve miktarda buhar elde etmeyi sağlayan basınçlı, kapalı bir kablardır. Alev borulu kazanlar ve su borulu kazanlar olmak üzere 2 çeşit buhar kazanı bulunmaktadır.

Alev Borulu Kazanlar

Alev borulu kazanlarda yakıtın yanmasıyla oluşan kızgın gazlar boruların içerisinden geçer ve buharlaştırılacak su borularının dışında bulunur.

Özellikleri;

  • Bu kazanlarda üretilen buharın sıcaklığı ve basıncı düşüktür.
  • Kazanın üçte ikisi su ve kalan üçte biri buhar hacmi olarak düzenlenmiştir. Su hacminin fazla olması ile yüksek miktarda suyu depo edebilirler.
  • Buhar tutma süreleri 10-20 saat arasında değişmektedir.
  • Saatte üretilen buhar miktarı 7,5 ton civarındadır.
  • Çalışması için suyun saf veya damıtılmış olmasına gerek yoktur.
  • Isı kaybı az ve verimi yüksektir.

Alev Borulu Kazanlar Çalışma Prensibi

Katı ve sıvı yakıtlar külhan adı verilen ocakta yakılır. Yakma ile oluşan kızgın gazlar yanmamış karbon partikülleri ile beraber yanma odasına gelirler. Bu bölümde karbon parçacıkları da yanarlar. Yanma odası ocaktan sonra kazanın en sıcak yeridir. Bu bölümlerin etrafı tamamen su ile çevrilidir. Isısını suya veren gazlar alev borularından geçip duman sandığına gelirler. Daha sonrasında ise baca yoluyla atmosfere atılırlar.

Su Borulu Kazanlar

Su borulu kazanlarda buharlaşan su küçük çaplı borular içerisinden geçerken sıcak duman gazları ise boruların dışındadır.

Özellikleri;

  • Yüksek sıcaklık ve basınçta buhar üretimi için kullanılırlar.
  • Ocak içerisinde ısının en yüksek olduğu yerde bulunan su küçük miktarlara bölündüğü için emniyet büyük oranda artar.
  • Su borulu kazanlarda kireçlenme oluşursa temizlenmesi zordur. Bu sebeple besleme suyunun iyi arıtılması gerekir.
  • Borunun patlaması durumunda su buhar haline gelip tahliye edilebilir.

Endüstriyel Buhar Kazanı Tesisatı

Buhar günümüzde yeri doldurulamayan özellikleri olan bir ısı transfer akışkanıdır. Endüstride ve güç üretiminde çok fazla kullanılmaktadır. Ancak buhar kazanı tesisatı sıcak su, kaynar su ve termik yağlara göre daha karmaşıktır.

Buhar üretiminde genelde fosil yakıtları tercih edilir. Günümüzde endüstriyel buhar üretiminde en ekonomik yakıt fuel oil yani sıvı yakıttır. Bunun başlıca sebebi Fuel oil üzerindeki devlet sübvansiyonudur. Sıvı yakıtlara viskositelerine göre 1’den 6’ya kadar numara verilmiştir. Aralarında en ucuz olan ve en çok kullanılan 6 numaralı fuel oil ağır yağ olarak bilinir ve ortam sıcaklığında akışkan durumda değildir. 6 numaralı fuel oili akışkan hale getirmek, pompalamak ve yakmak için ısıtmak gerekir.

Suyun buhar kazanına beslemeden önce hazır olması gerekir. Bu işlemler arasında suyun arıtılması, yumuşatılması, gazının alınması veya ön ısıtılması sayılabilir. Buhar hatlarının tesisinde belirli tekniklerin uygulanması şarttır. Buhar hatlarının tasarımı yakıt tüketimi ve proses kalitesini direkt olarak etkiler.

Buhar kazanı tesisatında buhar tesislerinin işletme açısından en sorunlu bölümü kondens hatlarıdır. Kondens mümkün olduğu kadar geri döndürülmeli ve enerji geri kazanılmalıdır.

Buhar Kazanı Tesisatı Kullanım Alanları

  • Buhar kazanı tesisatı; kalorifer tesisatında,
  • Termik santrallerde,
  • İlaç ve gıda endüstrisinde,
  • İnşaat malzemeleri endüstrisinde,
  • Kağıt endüstrisinde,
  • Kimyasal proseslerde,
  • Petrokimya ve daha bir çok yerde kullanılmaktadır.

Buhar kazanı tesisatı hakkında daha fazla bilgi almak için buhartesisatlari.com web adresimizi ziyaret edebilirsiniz ve ya iletişim sayfımızdan bize mesaj gönderebilirsiniz.